Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Dan odprtih vrat na Meteorološkem radarskem centru Pasja Ravan

21.5.2019|Okolje

Sobota, 25. maja, od 11h do 17h Zaposleni na Agenciji Republike Slovenije za okolje bodo na razpolago za pojasnila o delovanju vremenskega radarja in meteorološke postaje. Možen bo ogled notranjosti radarske kupole in radarskega kontejnerja. Dogodek organizira krajevna skupnost Črni Vrh nad Polhovim Gradcem. Vabljeni.

Priljubljenost govedine in avokada močno obremenjuje okolje

20.5.2019|Okolje

Pridelava hrane zelo obremenjuje okolje. Analize kažejo, da povprečna letna poraba govedine samo enega Američana prispeva k onesnaženju s toplogrednimi plini toliko kot dobrih dva tisoč kilometrov vožnje z avtomobilom.

Drugi svetovni dan čebel. Od njih odvisna vsaka tretja žlica hrane.

20.5.2019|Okolje

20. maja drugič zaznamujemo svetovni dan čebel, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo.

Izgubljena žival: oranžen muc (Lj.)

20.5.2019|Okolje

Izgubljen oranžen muc v Ljubljani.

Slovenija ima najslabši osnutek energetsko-podnebnega načrta v EU-ju

19.5.2019|Okolje

Izmed 28 osnutkov nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov, ki so jih morale članice EU-ja do začetka leta poslati v Bruselj, je najslabše pripravljen prav slovenski. Poročilo Evropske fundacije za podnebje mu je od 100 mogočih točk pripisalo le 3,2.

Temeljito čiščenje Blejskega jezera

18.5.2019|Okolje

Potapljači in drugi prostovoljci so v 26. čistilni akciji iz Blejskega jezera in njegovega obrežja odstranili okoli šest kubičnih metrov odpadkov. Z zadovoljstvom opažajo, da je v jezeru vsako leto manj smeti.

Čebelarji pred svetovnim dnevom čebel v skrbeh

18.5.2019|Okolje

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki se je udeležila drugega praznovanja svetovnega dneva čebel na Ravnah na Koroškem, je čebelarjem obljubila podporo. Letošnja letina medu zaradi hladnega vremena najverjetneje ne bo zadovoljiva.

Moravčani začudeni nad poročilom inšpektorja

17.5.2019|Okolje

Moravški župan Milan Balažic in predstavniki tamkajšnje ljudske iniciative so razočarani nam ministrstvom za okolje, ugotovitve inšpektorata pa so po njihovem mnenju "v popolnem nasprotju z dejstvi".

Fenomen 16-letne Grete Thunberg, ki je zatresel svet

17.5.2019|Okolje

Greta Thunberg je antijunakinja 21. stoletja, saj ne ustreza merilom Instagrama, ne merilom hollywoodskih lepotic ali čvekavih vlogerjev, a za čuda je dekletu z avtizmom uspelo to, kar ni nikomur do zdaj.

Lenartčani vztrajajo pri zaprtju sortirnice odpadkov

16.5.2019|Okolje

Pred sortirnico nenevarnih odpadkov družbe Salomon pri Lenartu je civilna iniciativa znova zahtevala zaprtje obrata in odpravo okoljevarstvenega dovoljenja. Kje je komunalna čistilna naprava, se sprašujejo v iniciativi.

Tajanje ledu se nezadržno širi tudi v notranjost Antarktike

16.5.2019|Okolje

Nova analiza satelitskih podatkov je pokazala, da se tajanje ledu naglo širi tudi v notranjost Antarktike.

Inšpektorji v moravškem Termitu niso odkrili nepravilnosti

16.5.2019|Okolje

Ponedeljkov izredni nenapovedan inšpekcijski pregled, ki sta ga opravila pristojni inšpektor in direktor Inšpekcije za okolje in naravo Inšpektorata RS, v družbi Termit ni razkril nepravilnosti, so sporočili z ministrstva.

Najhladnejši ledeni možje v zadnjih štiridesetih letih

16.5.2019|Okolje

Tako hladnih ledenih mož nismo v Sloveniji imeli že od leta 1978, lani je bilo obdobje med 12. in 14. majem za kar pet stopinj toplejše od letošnjega.

Podpisan kodeks za manj plastičnih vrečk v trgovinah

15.5.2019|Okolje

Minister za okolje Simon Zajc in predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah sta podpisala kodeks za manj plastičnih vrečk za enkratno uporabo v slovenskih trgovinah.

Dve leti od velikega požara v vrhniškem Kemisu

15.5.2019|Okolje

Minevata natanko dve leti od velikega požara v vrhniškem podjetju za predelavo odpadkov Kemis. Kot pravijo v podjetju, si po uspešno izvedeni sanaciji posledic za okolje zdaj prizadevajo sanirati še poslovanje.

V neurju na Krku umrl moški, ki je skušal stopiti na plovilo

15.5.2019|Okolje

V morju pri Njivicah na otoku Krku so našli truplo 66-letnika, ki je v torek padel v morje, ko je med neurjem poskusil stopiti na plovilo.

Contamination of European seas continues despite some positive progress

15.5.2019|Okolje

There is a shared vision to achieve clean, non toxic seas but their contamination with synthetic substances as well as heavy metals continues to be a large-scale problem in Europe. According to a new European Environment Agency (EEA) report, published today, between 75 and 96 % of the assessed area of Europe’s regional seas have a contamination problem.

Topel prihod in hladno slovo letošnje pomladi

15.5.2019|Okolje

Nadpovprečno topla februar in marec sta prinesla hitro cvetenje prvih znanilcev pomladi in zgodnje olistanje dreves. Dolgoletnemu temperaturnemu povprečju sta se bolj približala april in maj, njune ohladitve nas bodo prikrajšale za kakšno jabolko.

Romunski ris Goru stekel v slovenski gozd - prvi ris iz tujine po 46 letih

14.5.2019|Okolje

Po prilagoditvenem obdobju v Loškem Potoku so v naravo spustili Goruja, prvega od desetih tujih risov, ki bodo pomagali obnoviti populacijo slovenskih risov, ki je zaradi parjenja v sorodstvu ogrožena in na robu izumrtja.

Rezultati spremljanja okolja po požaru v Kemisu

14.5.2019|Okolje

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je 21. 7. 2017 podjetju Kemis po požaru, ki je na Vrhniki izbruhnil 15. 5. 2017, odredila sanacijo okoljske škode na odseku potoka Tojnica. V dopolnilni odločbi je 13. 4. 2018 podjetju naložila še: - vzorčenje in analiziranje parametrov tal in njihovo dokončno sanacijo, - vzorčenje kemijskih parametrov v vodi, sedimentu in bioti ter - spremljanje naravne obnovitve potoka Tojnice na podlagi ekološkega stanja. V dopolnilni odločbi je bila …

16

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani