Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved izdana: sobota, 30.5.2020 ob 11h

Oblačnost se bo od severa povečala. Popoldne in zvečer bo v notranjosti Slovenije nastala kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem do 22 °C.Ponoči se bo prehodno razjasnilo, ponekod po kotlinah bo nastalo nekaj megle. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem okoli 12 °C.

Jutri bo na Primorskem deloma jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Popoldne in zvečer bo v severovzhodnih krajih občasno rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do 21 °C.

V ponedeljek bo v zahodni Sloveniji precej jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Rahel dež na vzhodu bo dopoldne ponehal. Pihal bo severni do severovzhodni veter.
V torek bo povečini sončno in nekoliko topleje.

Stran je še brez ocene. Bodite prvi in oddajte svojo oceno!

Napoved za Primorje in severni Jadran

Napoved izdana: sobota, 30.5.2020 ob 6h

Dopoldne bo pretežno jasno, popoldne pa se bo zmerno pooblačilo. Najvišja dnevna temperatura bo okoli 22 °C. Večinoma bo pihala šibka burja, le prehodno popoldne maestral. Morje bo rahlo vzvalovano (2). Vidljivost bo nad 10 km.

Več:Vreme na Jadranu

Napoved za gorski svet

Napoved izdana: sobota, 30.5.2020 ob 6h

Danes bo zjutraj delno jasno, nato pa spremenljivo do pretežno oblačno s kakšno kratkotrajno ploho. Nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo povečini šibak veter severnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa okoli -3 °C.

Več:Gore in hribi podrobno

Napoved za sosednje pokrajine

Prevladovalo bo spremenljivo oblačno vreme, predvsem v krajih severno in vzhodno od nas bodo krajevne plohe. Več sonca bo ob severnem Jadranu.

Hrvaška |Italija|Avstrija|Madžarska

Vremenska slika

Satelitska slika oblačnosti

Nad severno in srednjo Evropo je območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda priteka k nam razmeroma hladen in občasno tudi bolj vlažen zrak.

Biovreme

V soboto in nedeljo bo vpliv vremena na počutje ljudi zmerno obremenilen. Občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave.

Napoved UV indeksa

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 7 in 8, v gorah pa med 8 in 9.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo visoka, popoldanske plohe bodo za kratek čas izprale cvetni prah iz zraka. Prisotna bodo zrna trpotca, kislice, bezga, lipe, malega jesena in iglavcev (bor, smreka, jelka), alergenost teh vrst je nizka. Cveti liguster (kalina), splošno bodo v zraku le posamezna zrna, težave lahko nastopijo v bližini grmov, kjer je obremenitev višja. Alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij.

V Primorju poteka sezona trav, obremenitev bo občasno visoka. Sezona malega jesena se je iztekla, s sorodnimi alergeni je v zraku cvetni prah oljke, obremenitev bo visoka. Prisoten bo cvetni prah trpotca, hrasta, trte, ligustra (kalina), bezga in iglavcev. Obremenitev s krišino bo nizka do srednje visoka.

Vetrovi prinašajo v nižine in do morja cvetni prah zelene jelše, ki cveti na gozdni meji. V nižinah so obremenitve prenizke, da bi lahko povzročale zdravstvene težave.

Dobro je vedeti:

- Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, obremenitve s cvetnim prahom so tam visoke. Cvetni prah se bo oprijel vaše obleke, s katero ga boste prinesli v bivalne prostore.

- V družino trav uvrščamo tudi žita, najbolj alergena vrsta je rž, ki že cveti.

- Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča.

- Na počutje nekaterih posameznikov lahko kot nespecifični dražilec vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti bezeg, lipa, robinija).

- V Primorju po parkih cveti črnika (Quercus ilex), vednozelena mediteranska vrsta hrasta.

- Za žive meje na vrtovih pogosto uporabljamo kalino (liguster), grm je soroden oljki in lahko nastopijo navzkrižne reakcije.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Vir podatkov:ARSO - Agencija RS za okolje


Ljudska modrost za danes

Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni na začetku, je ob koncu tako.


Pregovori za naslednjih 10 dni

Kocjan gobe seje in v zemljo da, Primož pa pobrana.

Lepo vreme prvega dne, kmetje se letine vesele.

Ako na Medarda dežuje, štirideset dni še naletuje.

Ako na Medarda deži, se grozdje do brente kazi.

Ako na Medarda je vreme lepo, najlenejši kosec pospravlja suho seno.

Če se Medard kislo drži, do konca meseca ni sončnih dni.

Kakor vreme na Medarda kane, tako ves mesec ostane.

Kakor se Medarda zdani, vreme še štirideset dni trpi.

Štirideset dni se nebo solzi, če na Medardovo iz njega rosi.


Več vremenskih pregovorov


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani