Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved izdana: torek, 11.8.2020 ob 6h

Danes bo sončno, popoldne in zvečer bodo v notranjosti Slovenije nastajale nevihte, ki se bodo lahko nadaljevale tudi v noč. Možna bo tudi kakšna močnejša nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 31, na Goriškem do 34 °C.

Jutri bo večinoma sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Predvsem popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 25 do 30, na Goriškem do 32 °C.

V četrtek in petek bo povečini sončno. Popoldne in zvečer bodo posamezne plohe in nevihte.

Stran je še brez ocene. Bodite prvi in oddajte svojo oceno!

Napoved za Primorje in severni Jadran

Napoved izdana: torek, 11.8.2020 ob 6h

Danes bo precej jasno. Najvišja dnevna temperatura bo do 31 °C. Zjutraj bo pihal šibak burin, popoldne šibak veter zahodnih smeri. Morje bo mirno (1). Vidljivost bo nad 10 km.

Več:Vreme na Jadranu

Napoved za gorski svet

Napoved izdana: torek, 11.8.2020 ob 6h

Danes bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno, nastajale bodo nevihte. Nekateri vrhovi bodo v oblakih. Pihal bo šibak veter večinoma zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 17, na 2500 m pa okoli 11 °C.

Več:Gore in hribi podrobno

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo sončno, popoldne in zvečer se bodo pojavljale plohe in nevihte, ki se bodo lahko predvsem v krajih vzhodno od nas nadaljevale tudi v noč. Ob Jadranu bo pretežno jasno in suho.
Jutri bo večinoma sončno. Ob Jadranu bo suho, drugod bodo popoldne in zvečer nastale krajevne plohe in nevihte.

Hrvaška |Italija|Avstrija|Madžarska

Vremenska slika

Satelitska slika oblačnosti

Nad večjim delom Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka. Neizrazita višinska dolina hladnega zraka se pomika čez vzhodno in deloma srednjo Evropo proti jugovzhodu. Ob šibkih vetrovih se nad nami zadržuje topel, a bolj vlažen zrak.

Biovreme

V torek in sredo bo vpliv vremena na počutje ljudi zmerno obremenilen, občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave.

Napoved UV indeksa

UV indeks bi ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 7 in 8, v gorah pa okoli 9.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

V nižinah se bodo poletne nizke obremenitve s cvetnim prahom trav nadaljevale. V Lendavi smo že namerili obremenitve z ambrozijo, ki lahko povzročajo alergijsko bolezen, na ostalih merilnih postajah smo zaznali le občasno posamezna zrna. Predvidevamo, da se bo obremenitev z ambrozijo povečala v suhem vremenu. V zraku bo nizka obremenitev s pelinom. Prisoten bo cvetni prah trpotca, metlikovk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka. Prisoten bo cvetni prah pelina, trav, trpotca, metlikovk in koprivovk (koprive, krišina).

Ob krajevnih nevihtah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala.

 

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

 

Dobro je vedeti:

- Posamezne rastline ambrozije lahko že sproščajo cvetni prah. Z odstranjevanjem je smiselno nadaljevati, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja. Odstranjevanje opravimo z ustrezno osebno zaščito, alergikom odsvetujemo odstranjevanje. Za prijave rasti ambrozije so pristojni območni uradi Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

- Posamezniki preobčutljivi za cvetni prah trav, naj bodo pozorni na cvetenje koruze. V neposredni bližini njiv so obremenitve zraka povišane.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Vir podatkov:ARSO - Agencija RS za okolje


Ljudska modrost za danes

Ako je vreme še tako deseti dan, tako bo z malim še veliki srpan.


Pregovori za naslednjih 10 dni

Če velikega Šmarna sonce peče, dobro vince v sod poteče.

Veliki šmaren brez dežja, sladko vince bo doma.

Orehe piškave stori rad dež na Janeza glave.


Več vremenskih pregovorov


Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani