Vremenska napovedTrenutne razmerePadavine in opozorilaVodne razmereVreme SlovenijaHribi in smučiščaPrometne informacijePotresi

Novice/Okolje

Arso opozarja na močnejše nalive v noči na sredo

28.5.2019|Okolje

Slovenijo so zajele močnejše padavine, ki že povzročajo težave po državi. Ponoči in v sredo zjutraj ob močnih nalivih močno narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke. Količina dežja lahko ob tem ponekod preseže 40 milimetrov v šestih urah.

V Sloveniji ne manjka okoljske ozaveščenosti, manjka močna zelena stranka

28.5.2019|Okolje

Nedeljske volitve so na evropski ravni prinesle vzpon zelene politike, Slovenija temu ni sledila. Kot opaža Dušan Plut, je okoljska ozaveščenost Slovencev na visoki ravni, manjka pa celovit politični program, ki bi prepričal večji delež volivcev.

Državno zemljo bi namesto velikim zakupnikom dali mladim kmetom

28.5.2019|Okolje

Osnutek sprememb kmetijske zemljiške zakonodaje med drugim predvideva, da bi 39 zakupnikom, ki obdelujejo več kot 100 hektarov državnih zemljišč, ob izteku pogodbe postopno vzeli 22 odstotkov zemljišč.

Zavod za okolje: Naravi v Sloveniji ne gre dobro

27.5.2019|Okolje

Zavod RS za varstvo narave opozarja, da naravi v Sloveniji ne gre dobro, in upa, da bo politika ukrepala. Za več kot polovico vrst je stanje ohranjenosti ocenjeno kot neugodno, stanje skoraj tretjine habitatov pa kot slabo.

New initiative to measure outdoor air quality at schools across Europe

27.5.2019|Okolje

Air pollution is a growing concern in Europe and globally. CleanAir@School initiative is putting focus on air quality around Europe’s schools by involving children, parents and teachers in measuring pollutant concentrations. The project is a joint initiative of the European Environment Agency and the European Network of the Heads of Environmental Protection Agencies.

Ne, to ni severni medved, to je albino panda

27.5.2019|Okolje

V naravnem rezervatu v kitajski provinci Sečuan so kamere ujele prvega albino pando na svetu, ki živi v divjini.

V Nemčiji dovoljen odstrel volkov, če povzročijo resno škodo

25.5.2019|Okolje

Potem ko volkov v Nemčiji ni bilo 150 let in so se pred dvema desetletjema znova vrnili, jih je zdaj toliko, da je vlada prižgala zeleno luč za njihov odstrel. Odločitev je spremljala burna razprava, predvsem med okoljevarstveniki in kmeti.

Gozd je v Sloveniji simbol prepoznavnosti države

25.5.2019|Okolje

Teden gozdov, ki ga zaznamujemo do petka, letos poteka z geslom Sodelujemo z gozdom v dobro narave in ljudi. Namenjen je predvsem ozaveščanju o pomenu gozda in gozdarstva za blaginjo družbe.

Podnebni zakon kot vladno orožje proti podnebnim spremembam

23.5.2019|Okolje

Ministrstvo za okolje in prostor bi se v boj proti podnebnim spremembam podalo s posebnim podnebnim zakonom. Zakon je pomemben, ker želijo, da bo imel cilj, ki ga bodo določili do leta 2050, širok politični konsenz, je po seji vlade dejal minister Zajc.

Nad Kitajsko zaznali prepovedane, močno škodljive pline

23.5.2019|Okolje

V zadnjem času se je v ozračju povečal pojav nevarnih klorofluoroogljikov, ki uničujejo ozonsko plast. Strokovnjaki so zdaj izsledili, da naj bi škodljivi delci CFC-11 izvirali iz Kitajske.

Sodišče EU: EU-ja ni mogoče tožiti zaradi podnebnih sprememb

23.5.2019|Okolje

Sodišče Evropske unije je zavrglo skupinsko tožbo desetih družin iz več evropskih in drugih držav proti EU-ju, ki so jo vložili maja lani zaradi groženj, ki jih za njihova življenja predstavljajo podnebne spremembe.

Kmetje zaradi zadržanega odstrela grozijo s protesti in zaporami cest

22.5.2019|Okolje

Predstavniki kmetov so po posvetu s predstavniki okoljskega ministrstva o odstrelu zveri zagrozili s protesti in zaporami cest. "Škoda vsakega časa in besed," je posvet povzel podpredsednik sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.

Slovenski čebelnjak za papeža Frančiška

22.5.2019|Okolje

Vatikanski vrtovi so bogatejši za slovenski čebelnjak. Gre za darilo, s katerim Slovenija papežu in Svetemu sedežu želi prenesti sporočilo o pomenu čebel in drugih opraševalcev ter prizadevanja države za njihovo zaščito.

V Washingtonu bodo trupla uporabljali tudi kot kompost

22.5.2019|Okolje

Guverner ameriške zvezne države Washington Jay Inslee je podpisal zakon, po katerem lahko ostanke pokojnikov tam predelajo z "naravno organsko redukcijo" oz. iz njih izdelajo kompost ali gnojilo.

How to measure the condition of Europe's ecosystems?

22.5.2019|Okolje

Healthy forests, soils, seas and other ecosystems form Europe’s ‘natural capital’, which is vital for our well-being and the economy. The European Environment Agency’s (EEA) new analysis, published today, looks at how to measure the condition of Europe’s natural capital and provides a first overview of the state and trends of Europe’s ecosystems. The report also highlights the need for better data on the condition of ecosystems in Europe.

Brez sistemskih sprememb bo milijon vrst rastlin in živali izumrlo

22.5.2019|Okolje

Slovenija se lahko ob nedavnem poročilu o grožnji za izumrtje milijona vrst na Zemlji pohvali kot ena biotsko najbogatejših držav Evrope. Na ministrstvu ob mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti opozarjajo na njen pomen za kmetijstvo.

Nizozemska izdala prvo zeleno obveznico

21.5.2019|Okolje

Nizozemska je kot prva država z najvišjo bonitetno oceno izdala zeleno obveznico, s katero namerava do julija leta 2040 zbrati več milijard evrov za ekološko učinkovite naložbe.

Gladina morja bi se lahko povišala bolj, kot so pričakovali doslej

21.5.2019|Okolje

Znanstveniki predvidevajo, da bi se lahko gladina morja zaradi pospešenega taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki do konca stoletja povišala bolj, kot so pričakovali doslej.

V EU-ju od leta 2021 nič več plastike za enkratno uporabo

21.5.2019|Okolje

V Evropski uniji bo od leta 2021 prepovedana vsa plastika za enkratno uporabo, kot so plastični krožniki, slamice in vatirane palčke.

Risa ogroža tudi nezakonit lov, a ga je pri nas manj kot v tujini

21.5.2019|Okolje

V okviru projekta Life Lynx nastaja protokol o ravnanju v primeru suma na krivolov risa in drugih prostoživečih živali. Izvedli so tudi že izobraževanje za policiste o odkrivanju krivolovcev.

15

Napoved vremena O teh straneh Zasebnost in piškotki Povezave Na vrh strani